Sockenkod 1322

Att försöka hålla sig uppdaterad på den svenska bryggerimarknaden är idag ett heltidsjobb. Minst. På föreningen Sveriges Bryggeriers nyligen publicerade karta över svenska bryggerier är 138 aktörer noterade och ändå ser jag med en gång att de missat åtminstone ett par stycken. Mikrobryggerier ploppar upp ur minsta buske och den som påstår sig ha koll ljuger.

Detta får väl ändå betraktas som ett lyxproblem. Det fanns trots allt en tid, inte allt för länge sedan, då den svenska ölproduktionen fördelades mellan sju bryggerier. Ingen med minsta intresse av jästa drycker kan väl längta tillbaka dit?

remmarloggaEn av de allra nyaste aktörerna på bryggerimarknaden heter Remmarlöv Gårdsbryggeri. Bryggeriet, som ligger utanför Eslöv i Skåne, hade premiär för sina brygder på mässan Älska Mat & Vin i Malmö i helgen.

Beer & Beyond ställde några frågor till bryggare Hampus Olofsson, som också driver importföretaget Constant Companion:

Först, gratulerar till premiären! Vilka öl hade ni med er och hur har de mottagits?

Tackar! Vi hade med oss vårt basutbud som det ser ut nu: The Holley Blonde Ale, The Crimson Red Ale och The Jeenius IPA. Mottagandet var långt bättre än vi vågade drömma om. Det var första gången vi serverade vår öl så man var ju väldigt nervös, men oj vad bra det gick. Vi hade inte en droppe med oss hem trots att vi tog med dubbel mängd mot vad vi tänkte från början.

När föddes idén om ett bryggeri och varför? Och vilka är ni som kommer jobba med detta?

remmartankHåkan och Michéle Nilsson som äger bryggeriet och gården har sedan länge haft i planen att starta bryggeri, några år sådär. Men för ca ett år sedan eskalerade planerna och ett noggrant och välplanerat bryggeri började ta form. Jag har arbetat här sedan 1:a augusti 2014 som bryggare men vi hjälps åt i alla processer och med olika kunskaper så jobbar vi väldigt bra ihop.

Tidigare erfarenhet av bryggning?

Jag har sen många år varit hembryggare. Tillsammans med Thomas Fransson (head brewer Malmö Brygghus) har jag co-hostat Sveriges Bryggradio där vi intervjuade bryggare från alla världens hörn så jag har varit insyltat i ölbryggning sedan många år. Jag har sedan arbetat på Malmö Brygghus, ett ställe med total bryggarglädje och passion. Här har jag lärt mig extremt mycket men nu är jag så lyckligt lottad att jag får vara med och skapa något helt nytt.  

Vad har ni för utrustning?

remmarbryggVårt bryggverk har en batchkapacitet på 1500 l och 4 jästankar, 2 st 2000 l och 2 st 3000 l. Även en lagringstank på 3000 l. Vi har ju så klart stora visioner så vi har även byggt en intilliggande hall med utrymme redo för expansionen. 

Hur ser planerna ut? Hur stora mängder ska bryggas och vilken typ av öl? Siktar ni på lansering på Systembolaget eller bara till krog? Lokalt eller nationellt?

Vi har en beräknad årsproduktion på 50-70 000 l första året och ökar därefter på ett hanterbart sätt. Den typ av öl vi kommer att lägga fokus på är amerikanska stilar. Det har ni kanske hört innan, vi med. Men marknaden är långt ifrån mättad med exempelvis en välbryggd clean IPA. USAs ölkultur ligger oss varmt om hjärtat. Vi kommer att lansera flaskorna i det lokala sortimentet på Systembolaget den 2:a Januari 2015. Sen kommer vi att arbeta mot att finnas över hela landet, på såväl Systembolag som krog.

Vad vill ni helst brygga och vad kommer ni aldrig brygga?

Vi vill fortsätta i den andan som speglar vårt basutbud. Sen säger vi aldrig aldrig gällande någon ölstil.

Vad kan Remmarlövs Gårdsbryggeri tillföra i mikrobryggeri-boomen? Vad blir/är er egenart?

Vi kommer att tillföra solida basprodukter, Go-To-öl med kontinuitet. Välbryggda och cleana. Största möjliga fokus på kvalitet och råvaror.

Med tanke på kopplingen till Constant Companion måste man ju undra: finns det några planer på syrliga/brettade öl?

Vi utesluter aldrig någonting, men i dagsläget finns inga sådana planer.

Har ni några förebilder/inspirationskällor?

Ja, inspirationskällor finns det gott om. I det stora landet i väst hittar vi bryggare som Matt Brynildson (Firestone Walker), Vinnie Cilurzo (Russian River), Jamil Zainasheff (Heretic) och Jeff Kimpe (Triple Rock). Men min personligt största förebild är utan tvekan Thomas Fransson på Malmö Brygghus. Han har betytt enormt mycket för mig vad gäller kunskap och passion. Han är hela tiden med i bakhuvudet i allt jag gör i bryggeriet. Vi har hela tiden kontakt och utbyter idéer.

Kommer ni delta i fler mässor ute i landet?

Ja, det enda vi bestämt än så länge är Malmö Öl & Whisky, sen lär det bli fler.

Varför Remmarlöv?

remmargårdVarför inte? Remmarlöv är den perfekta platsen för bryggeri. Mitt ute på landet i Skånes hjärta, omgivet av fält av korn (som går till mälteriet som vi sedan köper av). Vi har även mycket bra vatten från vår egna brunn. Här är det lugnt och lätt att finna inspiration. Vi har på kort tid blivit polare med korna och fåren som äter draven efter bryggning, vi börjar nästan tro att vi är polare bara för att vi ger dem en festmåltid… Bryggeriet finns i en ombyggd loge här på gården som tillhört Håkans familj i fem generationer. Jag och min flickvän har just köpt hus 3 min på flakmoppen därifrån så det är lätt att trivas här.

Var är Remmarlövs Gårdsbryggeri om ett år?

I ditt glas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *