All About Stockholm Beer?

aabpHäromdagen plockade jag upp senaste numret av All About Beer. Ett amerikanskt ölmagasin som alltid är läsbart och som jag har skrivit om tidigare här och här. Jag hade redan hört lite skvaller om att nya numret skulle ta en titt på den svenska ölsvängen och var således lite extra ivrig att få läsa. Jag har inte haft tid att läsa igenom allt ordentligt än, så ni får se det här mer som en teaser eller varudeklaration än en kritisk recension.

Numret kallas ”The People Issue” och innehåller en 13 sidor lång artikel om ölinnovatörer. Vi får möta forskare, bryggare, sommelierer, politiker och tekniknördar. Amerikaner till förbannelse förstås, men det var väl nästan väntat. Ölambassadören Julia Herz (Brewers Association), humleodlaren Gayle Goschie, arkeologen Patrick McGovern (känd för sitt samarbete med Dogfish Head och dess ancient ales-serie), Untappd-skaparna Greg Avola och Tim Mather och demokraten Andrew Cuomo, delstaten New Yorks bryggerivänliga guvernör, är bara några som presenteras.

I övrigt hittar vi bland annat artiklar om våthumling (”wet hop”), pumpaöl, veteöl, doppelbock, Dublin/Belfast och en intervju med Notch Brewings Chris Lohring. Randy Moshers smakspalt handlar denna gång om malt och hembryggaren kan gräva ner sig lite i konsten att brygga med kaffe.

juggeOch så där, på sidan 56, en bekant vy över vår huvudstad och ett inledande citat av ölnestor Jan-Erik ”Janko” Svensson. Sverigeartikeln fokuserar mest på Stockholm och Nynäshamns Ångbryggeri (som felaktigt kallas ”one of Sweden’s oldest breweries”), men Göteborg skymtas framåt slutet med Rover, Ölrepubliken och Oceanbryggeriets bryggare Bingebo.

 

Nya Carnegiebryggeriet får mycket utrymme, bloggande Fredrik ”Ölhunden” Broberg guidar bland Stockholms bättre ölhak och bryggerier (fast rubriken ”Drinking Around Sweden” borde förstås ha varit Drinking Around Stockholm) och Oliver Twist-generalen Jörgen ”Jugge” Hasselqvist presenteras som ”Sweden’s unofficial international beer ambassador”.

bingNog hade jag gärna sett ett lite bredare anslag; allt som händer i Skåne, Norrland, på västkusten och ute i övriga landet är minst lika intressant som huvudstadsregionen. Att Nya Carnegiebryggeriet får så pass stort utrymme har också förstås att göra med kopplingen till jänkarnas eget Brooklyn Brewery. Lite synd kan jag tycka, när man nu för en gång skull väljer att lägga fokus på Svedala.

Men man kan inte få allt. Och det är ändå kul att se den svenska ölboomen uppmärksammas i en så pass stor amerikansk tidning. Keep ’em coming!

One thought on “All About Stockholm Beer?

  1. There was also reluctance by some bars and restaurants to sell bottled beer, preferring draft only. All that is becoming a distant memory, and the restaurant and customer embrace of new breweries has them working to keep up with customer demand, and the customers in turn are ratcheting up their requests. It’s a vicious cycle that no one is complaining about. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *