Det var Bellman, hipstern och tallstruntölet…

ölsällskapet1780Att Bellman var en jäkel på att hiva bärs är väl allom bekant. Men att det satt en anonym Bellmanforskare, L.R., på 1800-talet och räknade alla ölsorter som nämnts i fylleskaldens digra produktion, det kanske ni inte visste?

Resultatet av denna viktiga forskning blev ”Hvad man drack på Bellmans tid”, publicerades i Hvad nytt från Stockholm? 28/7 1894 och lyder som följer:

Öl, dubbelt öl, enkelt öl, porsöl, tallstruntöl, körsbärsöl, färsköl, buska (färsköl), svagöl, Doppelbier, Dantziger Doppelbier, Schwachbier, Rostockerbier, Braunschweigermumma, öl från S:t Helena (?), porter, Westmans-porter, dricka, svagdricka, finsk lura samt härtill även vört (i betydelsen öl), ölostvassla, mjöd och björklaka.”.

Nu väntar vi bara med spänning på att få se vilket hippt mikrobryggeri som blir först med att i modern tid producera ett tallstruntöl.

Uppgifter och bild hämtade ur band II av Harald Thunaeus imponerande verk Ölets historia i Sverige (1968-1970).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *